01.03.2019

Izvješće s terenske nastave - Turopolje

Izvanredni studenti treće godine preddiplomskog studija Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima (Cvrtila Zvonimir, Gregurić Hrvoje, Ivković Ivana, Kuzmec Gordana, Lakić Marija, Matojić Domagoj, Miloš Josip i Usorac Nenad) smjera „Menadžment u poljoprivredi“ zajedno s profesoricama dr.sc. Kristinom Svržnjak i dr.sc. Sandrom Kantar, te profesorom dr.sc. Silvije Jerčinovićem dana 19.02. 2018. u okviru terenske nastave iz predmeta „Ruralni razvoj“ i „Oblici financiranja u poljoprivredi“ posjetili su prekrasno Turopolje.

Student Hrvoje Gregurić ugostio nas je na  svojem imanju u Velikoj Kosnici i pokazao nam plasteničku proizvodnju povrća tvrtke „Povrće Grga“ https://www.veemee.eu/proizvodac/povrce-grga koja se odvija na 13 ha obradive površine, od čega 0,5 ha plasteničke proizvodnje. Od povrtnih kultura naš student uzgaja blitvu, poriluk, salatu, patlidžan, rotkvicu i špinat, te pakira blitvu i špinat. U ugodnoj atmosferi svojeg doma, Hrvoje nam je ispričao ponešto i o radu  Zajednice udruga hrvatskih povrćara i jedinstvenoj aplikaciji na mobitelu kojom se može provjeriti porijeklo povrća proizvedenog u Hrvatskoj.

Zatim se naša vesela grupa uputila u Novo Čiče u tvrtku „Agrosan“ gospodina Nedjeljka Savića https://www.telegram.hr/tema/nedjeljko-savic koji pored prekrasnog jezera Čiče, na površini od 60 ha uzgaja salatu, mrkvu, poriluk, celer i peršin te pakira povrće za juhu. U tehnologiju je do sada investirao oko šest milijuna kuna. Sijačice, traktori, hladnjače, skladišni prostor i sva ostala oprema su na europskoj razini, a novac je povukao iz Programa Ruralnog Razvoja, Zagrebačke županije, te uglavnom vlastitih sredstava. Gospodin Nedjeljko je jedan od najvećih proizvođača povrća u Republici Hrvatskoj.

Uslijedio je odlazak prema Donjoj Lomnici i kuriji Modić-Bedeković. Kurija (lat. curia) je povijesni naziv za dvor domaćeg plemstva te ujedno predstavlja i primjer autohtone stambene gradnje bogatijih ljudi u Turopolju. Ovu, danas najsačuvaniju, kuriju dao je sagraditi Petar Modić 1806. godine, o čemu svjedoči urezani natpis na glavnoj stropnoj gredi u predvorju. Kad smo otvorili velika ulazna drvena vrata, tamo nas je čekao stari fijaker koji je davno prestao voziti putnike. Kad smo se popeli na kat, hodali smo po podnom mozaiku od bijelog šljunka i crnih riječnih školjaka, te ušli u prostorije za stanovanje. Tamo su se nalazile prekrasne peći za grijanje, stilski namještaj, slike raznih umjetnika, svjetiljke i porculan, rodoslovlje obitelji Modić, te 4 zahoda koja su za ono vrijeme predstavljala „luksuz“. Posljednje stanovnice ove kurije bile su sestre blizanke Milka i Vilma Bedeković. Kurija predstavlja jedan od  najvrijednijih primjera graditeljske kulturne baštine središnje Hrvatske, a zaštićena je kao spomenik kulture 1972. godine.

U Muzeju Turopolja http://www.muzej-turopolja nastavili smo naše upoznavanje sa prošlošću ovoga kraja tako da smo razgledali likovnu, etnografsku, kulturno-povijesnu i arheološku zbirku. Najviše su nas se dojmile bogate turopoljske nošnje,  grbovnice poznatih turopoljskih plemića, hladno i vatreno oružje, obrtnički predmeti, te vjerno dočaran duh prošlosti seoskog i gradskog života u Turopolju.

Terensku nastavu završili smo vožnjom na skeli Oborovo - Vrbovo Posavsko koja povezuje dugoselski kraj i općinu Rugvica sa općinom Orle i velikogoričkim krajem.

Slike s terena uz dojmove studenata možete vidjeti i pročitati u prilogu.

 

Izvješće sastavile: dr.sc. Sandra Kantar, v. pred. i dr.sc. Kristina Svržnjak, prof. v. šk.

Fotografije uz članak:
Datoteke uz članak:
Dojmovi studenata
15.94 kB